Min surdej tager udgangspunkt i Claus Meyers (2015) grundsurdej, men jeg bruger en lille smule økologisk gær til at starte den med, og derudover bruger jeg ølandshvedemel i stedet for almindelig hvede.

Ingredienser:

  • 3 dl koldt vand
  • 1 g økologisk gær (en klump gær på størrelse med en ært)
  • 1 dl økologisk ølandshvedemel
  • 1 dl økologisk fuldkornsølandshvedemel
  • 1 dl økologisk rugmel

Fremgangsmåde:

Gæren røres ud i vandet, og melet røres i. Rør til dejen er klumpfri. Dejen stilles ved stuetemperatur i en beholder med låg, som ligger løst på beholderen, så der kan komme luft til. Det er vigtigt, at der kan komme luft til surdejen, da den så udvikler flere mælkesyrebakterier og færre eddikesyrebakterier.

En 1,5 liters condibøtte er en passende beholder til denne mængde surdej.

Rør rundt i dejen et par gange om dagen, da den skiller naturligt. Gøres dette ikke, er der risiko for at dejen rådner. Efter 3 – 4 dage har dejen udviklet sig til en surdej og fået en lidt mere lind konsistens. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dejen er blevet til en surdej, kan du tage en dråbe på tungen. Hvis det prikker og smager syrligt, er dejen blevet sur. Jo længere tid du lader den stå, jo mere sur bliver den.

Opfriskning:

Surdejen skal jævnligt opfriskes ( – ca. efter 2 – 3 dage), da den ellers dør. Dette gøres ved at tage 1 dl af surdejen og blande det med 2 dl vand, 1 dl økologisk ølandshvedemel, 1/2 dl fuldkornsølandshvedemel og 1/2 dl rugmel. Resten af surdejen bruges eller kasseres. På denne måde ender de med samme mængde surdej, som før opfriskningen.

Efter en enkelt dag er surdejen igen klar til brug.

 


Kilder:

Meyer, C. (2015). Meyers Bageri (1. udg.). København K: Lindhardt og Ringhof Forlag A/S. ISBN: 978-87-11-44031-5

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s